| 17:00 | Dvorana B. Pečenka, Tehniške fakultete, Smetanova ulica 17

Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows

Melanie Joy, Ph.D., Ed.M. | University of Massachuetts Boston

  • socialna psihologija

  • Zakaj ljubimo pse, jemo pujse in nosimo krave?
  • Kaj je karnizem in kako ga prepoznamo?
  • Kako lahko pomagamo sebi in drugim, da začnemo živeti v skladu z lastnimi prepričanji?
You can also see this video at Video Lectures.

Melanie Joy odkriva nevidni sistem, ki oblikuje naše doživljanje mesa, ki ga jemo, tako da nekatere živali ljubimo, druge pa jemo, ne da bi vedeli, zakaj. Ta sistem imenuje karnizem. Karnizem je sistem prepričanj, ideologija, ki nam omogoča, da selektivno izbiramo, katere živali jemo, in je podprt z zapletenimi psihološkimi in družbenimi mehanizmi.

Kot drugi “izmi” (rasizem, seksizem itd.) je karnizem najbolj škodljiv, če ga ne prepoznamo in ne priznamo. V nasprotju z mnogimi avtorji, ki razla-gajo, zakaj ljudje ne bi smeli jesti mesa, Melanie Joy ne le poimenuje fenomen karnizma; ga tudi razišče in razloži, zakaj ljudje jemo meso.

S slikovitimi primeri in analizami, ki spodbujajo k razmišljanju, Dr. Joy na zanimiv način opiše načine, kako nam karnizem omogoča, da nezavedno ravnamo v nasprotju s svojimi temeljnimi vrednotami ter željami nas in drugih. Z razkritjem nevidnih mehanizmov karnizma Dr. Joy poslušalcem pomaga, da postanejo bolj informirani kupci in vplivni državljani.

Melanie Joy, Ph.D., Ed.M.

Melanie Joy
Dr. Joy, ki je psihologijo doštudirala na harvardski univerzi, je profesorica psihologije in sociologije na univerzi v Massachusettsu v Bostonu, psihološka svetovalka in priznana govornica. Je avtorica številnih prispevkov na področju psihologije, varstva živali in družbenih pravic, ki so bili objavljeni v različnih strokovnih in poljudnih revijah. Dr. Joy je vodilna raziskovalka na področju karnizma, psihologije uživanja mesa, in je gostovala v intervjujih o svojem delu v mnogih revijah, knjigah in na radio postajah, vključno z BBC, NPR, PBS in ABC Australia. Svoje delo predstavlja tudi na akademskih in grassroot konferencah po vsem svetu. Več informacij o Dr. Melanie Joy na www.melaniejoy.org .