| 17:00 | dvorana Borisa Podrecce UM

Inventura tabujev: zasvojenost in golota

Marjan Krebelj in Nina Đukić | UMMI, Zavod za izobraževanje Koper

  • umetnost

  • | aktivizem

V jeseni preteklega leta 2013 sta predavatelja pripravila dobronamerni koledar Metamorphosis, katerega namen je bil, da z vrhunskim umetniškim izdelkom ozaveščava javnost in zbirava sredstva za pomoč zasvojencem pod okriljem Društva Up. Koledar vključuje fotografije - akte - ki ponazarjajo preobrazbo človeka iz brezna zasvojenosti v novo življenje. To je zgodba, ki govori o upanju in prebujenju.

S koledarjem sta prepotovala celo Slovenijo in na predstavitvah skušala rušiti dva tabuja; tabu o zasvojenosti in stigmi, ki ta problem obkroža, ter tabu o fotografiji golega telesa, ki jo obesimo na steno. V prispevku bosta predstavila njuno izkušnjo te poti, ki marsikdaj presenti pričakovanja.

Marjan Krebelj in Nina Đukić

matjaz_nina
Marjan Krebelj, mag.ing.arh., je samostojni oblikovalec in fotograf. Za seboj ima številne samostojne razstave in nagrade na evropskem nivoju. Občasno se ukvarja še z videom, slikarstvom in grafiko. Kot pedagog za delo z nadarjenimi poučuje v Zavodu UMMI, predaval pa je tudi na Fakulteti za arhitekturo in drugje.

Nina Đukić je študentka socialnega dela v Ljubljani, ki v prostem času združuje svetove umetnosti, plesa in manekenstva. Pri Društvu Up je kot praktikantka dobila praktične izkušnje in vpogled v svet zasvojenosti ter ljudi, ki živijo med nami in jim s tem projektom tudi želimo omogočiti boljšo prihodnost.