| 17:00

Nova priložnost za nas?

Žiga Vavpotič | Zavod Ypsilon

  • razvoj

  • | sociologija

Sodelovanje kot koncept je mogoče najti v mnogih znanostih, biologiji, razvojnih študijah, ekonomiji, psihologiji in sociologiji.
Teorija sodelovanja se največkrat nasloni na preučevanje narave. Temelj za raziskovanje sodelovanja v naravi predstavlja teorija evolucije, ki poudarja preživetje najmočnejšega oziroma tistega, ki doseže največji uspeh v reprodukciji. Da o nabiranju hrane sploh ne govorimo. Tam smo znali sodelovati.

Zanimivo je, da sodelovanje kot koncept predstavlja iskanje rešitve tudi za globalne izzive. Ko govorimo o mednarodni razvojni pomoči, vse pogosteje naletimo tudi na besedno zvezo mednarodno razvojno sodelovanje. Nov koncept za boljši jutri. Tudi v poslovnem svetu se razvijajo novi koncepti, ki poudarjajo pomen sodelovanja. To sta na primer družbena odgovornost in socialno podjetništvo. Dotaknili se bomo projekta Simbioza, največjega prostovoljskega medgeneracijskega sodelovalnega projekta v Sloveniji, ter povedali vse o tem, zakaj nekateri preprosto ne morejo sodelovati.

Temeljno vprašanje, ki se nam bo postavljalo je, kako poteka proces, da se zgodi pobuda, ki sproži sodelovanje in s tem spremembo. Predavatelj bo ponujal bom rešitev za Slovenijo. Sodelovanje je preprosto nova priložnost za vse nas - morda pa se moramo kot družba odločiti, da nočemo več deliti. Odpuščati. Si postaviti izhodišče in zmagovati.

Žiga Vavpotič

IMG_4714 copy
Žiga Vavpotič je predsednik sveta in strokovni direktor Zavoda Ypsilon, podjetnik, diplomiran ekonomist (UN), diplomirani politolog, smer mednarodnih odnosov, magister sociologije, doktorski študent, raziskovalec, pobudnik projekta Simbioz@ (nagrada Državljan Evrope, Evropski parlament 2012), ter avtor knjige Moja sr(e)čna knjiga.

Rojen 14. decembra 1984 v Ljubljani, je svoje življenje in življenjske cilje začel načrtovati že v osnovni šoli, ko je kot predstavnik ljubljanske osnovne šole Ledina prvič odšel v veliki svet, na Japonsko. Od takrat se njegovo življenje odvija z vrtoglavo naglico. Ob neštetih interesih, ki jih goji, ostaja njegova največja predanost delu z mladimi in za mlade. Sodeluje v številnih mednarodnih programih in organizacijah za mlade, intenzivno pa je zakoračil tudi v podjetniške vode. Strokovno se ukvarja predvsem s povezovanjem poslovnega in nevladnega sektorja.

Rdeča nit njegovega življenja je sodelovanje. V žarišču njegovega zanimanja sta družbena odgovornost in socialno podjetništvo, vse prepleta s štirimi temami: mladi, človekoljubje, družba in odgovornost. Povezuje in sodeluje z različnimi organizacijami in ljudmi. Piše, moderira, mediira in predava.